Dobra restauracja może szczycić się nie tylko doskonałym jedzeniem, ale i zachęcającym wnętrzem. Odpowiedni klimat uzyskany dzięki przemyślanej aranżacji pozwoli restauracji na zwiększenie liczby klientów, a tym samym rozwój firmy. Ze względu na liczne szczegóły oraz detale techniczne, jakich wymaga wnętrze restauracji, najlepiej by projekt stworzył wykwalifikowany projektant wnętrz. Jest to o tyle specyficzna przestrzeń, że poza estetyką, kluczową rolę odgrywa w niej funkcjonalność. Goście muszą czuć komfort, spędzając tam czas, a obsługa i pracownicy swobodnie się po niej przemieszczać. Dużą rolę w budowaniu charakteru przestrzeni powierzchni restauracyjnej tworzą więc dodatki, światło, nagłośnienie oraz rozwiązane usprawniające funkcjonalność.
Poza jedzeniem, goście restauracji zapamiętają i ocenią ją zgodnie z odczuwanym komfortem i klimatem wnętrza. Dlatego też już na etapie tworzenia projektu i dobierania stylu, należy wziąć pod uwagę kilka zależności.